Ahad, Februari 19, 2017

ALLAH AJARKAN TENTANG KHUSYUK DALAM SOLAT

Assalamualaikum wrb


Apa khabar sahabat-sahabat di alam maya? Sudah lama kita tidak bertemu di sini dan berbagai kejadian yang telah menimpa saya sebagai takdir yang telah ALLAH tetapkan kepada diri saya. Alhamdulillah secara ringkasnya saya bersyukur terhadap apa yang telah saya lalui. 

Saya ingin mencoretkan di sini pengajaran lanjutan yang saya perolehi dari sesi halaqah khusyuk solat petang tadi bersama sahabat-sahabat yang hadir. Kami membincangkan apakah amalan-amalan yang dapat dilakukan untuk mencapai khusyuk dalam solat. Maka dalam perbicaraan kami petang semalam terdapat pelajaran-pelajaran tentang nafsu dan bisikan syaitan yang wajib dihindari sekiranya seseorang serius mahu mencapai khusyuk dalam solat. Maka tulisan saya di bawah ini sebenarnya saya khususkan untuk mereka yang hadir di halaqah petang tadi dan semoga ia dapat dimanfaatkan oleh semua yang membaca coretan ini. 


Surah Al An'am ayat 112 - 113

“Dan demikianlah Kami jadikan bagi tiap-tiap Nabi itu musuh, yaitu syaitan-syaitan (dari jenis) manusia dan (dari jenis) jin, sebahagian mereka membisikkan kepada sebahagian yang lain perkataan-perkataan yang indah-indah untuk menipu (manusia). Jikalau Rabbmu menghendaki, niscaya mereka tidak mengerjakannya, maka tinggalkan mereka dan apa yang mereka ada-adakan. (QS. 6:112) Dan (juga) agar hati kecil orang-orang yang tidak beriman kepada kehidupan akhirat cenderung kepada bisikan itu, mereka merasa senang kepadanya, dan supaya mereka mengerjakan apa yang mereka (syaitan) kerjakan"

Seperti yang kita bicarakan petang tadi, syaitan itu kerjanya hanya membisikkan. Masalahnya adalah apabila kita mengikutinya. Apabila kita mengikuti bisikan syaitan bermakna kita menjadikan syaitan itu sembahan (ilah). Kita harus berbalik kepada persoalan kenapa ALLAH menciptakan Syaitan dari jin dan manusia kalau hanya untuk menggelincirkan manusia?

Ini sebuah pendapat saya dapat dari internet yang wajar kita amati:

Saya sendiri, dalam hati pernah bertanya tanya; mengapa Tuhan mencipta iblis, syetan, jin kalau hanya untuk menyesatkan manusia? Demi mengamankan dunia dari genggaman kejahatan dan angkara murka, sebenarnya Tuhan sangat mampu mencegahnya dengan melenyapkan saja semua makhluk perayu, penggoda, penggelincir dan penyesat manusia. Dengan cara ini, pasti manusia hanya berjalan sesuai keinginan dan keridoan Tuhan saja. Namun ternyata tidak. Ada hikmah dibalik semua ini dan rencana yang sangat bijaksana.

Nah menurut ayat 112-113 Al-An'am ini, Tuhan menghadirkan dan menjadikan untuk setiap nabi dan rasul makhluknya yang terdiri dari Iblis, syetan dan jin untuk maksud yang sangat bijaksana. Bisikan-bisikan kejahatan, permusuhan,fitnah dan kemaksiatan lainnya digembar gemborkan karena hendak menguji keaslian dari kepalsuan. Agak sulit mengetahui benar-benar beriman atau hanya dengan pengakuan beriman, tanpa alat uji.

Nah.... Alat uji itu adalah syetan, iblis dan jin itu. Coba simak dan renungkan ayat-ayat berikut ini:

"Dan demikianlah Kami jadikan bagi tiap-tiap nabi itu musuh, yaitu syaitan-syaitan (dari jenis) manusia dan (dan jenis) jin, sebahagian mereka membisikkan kepada sebahagian yang lain perkataan-perkataan yang indah-indah untuk menipu (manusia). Jikalau Tuhanmu menghendaki, niscaya mereka tidak mengerjakannya, maka tinggalkanlah mereka dan apa yang mereka ada-adakan. 
Dan (juga) agar hati kecil orang-orang yang tidak beriman kepada kehidupan akhirat cenderung kepada bisikan itu, mereka merasa senang kepadanya dan supaya mereka mengerjakan apa yang mereka (syaitan) kerjakan". (Al-an'am: 112-113)

Seseorang secara ikhtiyari memilih kebaikan dari sekian banyak kejahatan dan rayuan angkara murka, membuktikan bahwa dia secara sadar memilih jalan yang dikehendaki Islam.

sumber:  (http://motivator-motivator.blogspot.my/…/tafsir-surat-al-an…)

Dari tulisan di atas saya ingin menarik perhatian kita kepada dua perkara :-

1. Agak sulit mengetahui benar-benar beriman atau hanya dengan pengakuan beriman, tanpa alat uji

2. Seseorang secara ikhtiyari memilih kebaikan dari sekian banyak kejahatan dan rayuan angkara murka, membuktikan bahwa dia secara sadar memilih jalan yang dikehendaki Islam.

3. Orang yang cenderung kepada bisikan itu disebut ALLAH orang yang tidak beriman kepada hari akhirat (ayat Al An'am: 113)

Maka orang yang khusyuk dalam solat adalah orang yang BENAR beriman kepada ALLAH dan menyembah hanya ALLAH. Justeru, bagaimana mungkin kita mampu khusyuk kalau kita menjadi orang yang sering mengikuti bisikan syaitan dan hawa nafsu. Kita sering gagal apabila diuji dengan alat uji keimanan yang diciptakan ALLAH iaitu nafsu, syaitan yang terdiri dari jin dan manusia.

Maka itulah pengajaran yang kita dapat petang tadi bahawa jalan untuk mencapai khusyuk dalam solat mestilah merupakan suatu usaha yang bersungguh-sungguh (jihad). Dan salah satu usaha tersebut adalah usaha untuk melawan hawa nafsu dan menghindari dari mengikuti bisikan syaitan. Menghindari dari mengikuti hawa nafsu dan bisikan syaitan adalah pembuktian KEIMANAN kepada ALLAH dan hanya yang beriman secara BENAR kepada ALLAH yang mampu khusyuk dalam solatnya
.
Maka seterusnya apakah amalannya supaya kita mampu menghindari bisikan hawa nafsu dan syaitan ini?

1. Berpuasa sunat Isnin dan Khamis dan apa-apa saja puasa sunat yang dilakukan Rasulullah saw. Puasa itu menundukkan hawa nafsu.

2. Mohon perlindungan dengan ALLAH dari bisikan syaitan yang terdiri dari jin dan manusia. Antara zikir-zikir yang diamal Rasulullah saw adalah surah Al Ikhlas, Al Falaq dan An-Nas. Fahami dan hayati intisari ketiga2 surah ini dan amalkannya. Mudah-mudahan ALLAH melindungi kita dari bisikan-bisikan yang mengajak melakukan kejahatan. Banyak ayat-ayat yang memerintahkan meminta perlindingan dari ALLAH dari bisikan syaitan seperti ayat di bawah ini:

“Jika kamu ditimpa sesuatu godaan setan, maka berlindunglah kepada Allah, karea sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui” (QS. Al-A’rof:200).

3. Rasulullah saw menganjurkan kita beristighfar minima 100x sehari. Kita sebagai hamba ALLAH yang lemah akan kecundang juga dengan nafsu dan bisikan-bisikan ini tapi orang-orang yang beriman akan cepat ingat kepada ALLAH apabila melakukan dosa dan dia kembali kepada ALLAH dengan bertaubat secara benar dan memohon keampunan dari ALLAH. Justeru menyedari hal ini, kita wajarlah sentiasa beristighfar.

4. Berbagai zikir dan doa harian yang dianjurkan Rasulullah saw wajar menjadi amalan kerana berbagai manfaat yang disebutkan Rasulullah saw. Antara manfaatnya adalah menghindari dari mengikuti bisikan kejahatan kerana ALLAH memelihara orang yang sentiasa berzikir kepadaNYA. Teringat saya dengan satu kuliah Ustaz Abd Muein bahawa apabila kita sentiasa dekat dengan ALLAH melalui zikir kepadaNYA maka syaitan akan lari dari dan menjauhi diri kita. Apabila kita lalai dari mengingati ALLAH maka Allah sendiri yang menghantar syaitan di hati kita yang syaitan itu menjadi teman dihati kita.

"Barangsiapa yang berpaling dari mengingati Tuhan Yang Maha Pemurah (Al Quran), kami adakan baginya syaitan (yang menyesatkan) maka syaitan itulah yang menjadi teman yang selalu menyertainya." (Az-Zukhruf: 36)

5. Last but not least, AL QURAN itulah cahaya yang akan menyelamatkan kita dari mengikuti kejahatan yang dibisikkan oleh syaitan dan hawa nafsu. Maka baca dan fahamlah isi kandungan AL-Quran UNTUK DIIKUTI!

Wallahuaklam
Ummu Ayman